Skip Navigation Links
Svenska » Nyheter : Stjärna från Kurdistan på turné med starkt drama
 
Stjärna från Kurdistan på turné med starkt drama
2010-02-04 22:57
MediaKurd > info@mediakurd.com
Stjärna från Kurdistan på turné med starkt drama om livet under Saddams regim

En av Kurdistans främsta skådespelare, den mångfaldigt prisbelönte Ahmad Salar, spelar en man som kämpat för frihet under Saddams regim i monologen Säkerhetsvakten. Gästspelet speglar hur livet var för den kurdiska befolkningen under trettio år. För första gången någonsin turnerar Riksteatern med en föreställning som spelas på kurdiska – och textas till svenska. Sverigepremiär i Karlstad den 5 februari.

Ahmad Salar fokuserar i sin hyllade berättelse på förtrycket av kvinnor i en tillvaro starkt förknippad av krig och fattigdom. I rollen som säkerhetsvakten berättar han om sina minnen från det kurdiska och det irakiska samhället, men lyckas samtidigt hoppfullt lyfta fram de ljusa stunderna.

Idén att ta ut Säkerhetsvakten på Riksteaterturné kom från regissören och dramatikern Dana Marouf, som arbetat mycket med att översätta dramatik från Sverige till kurdiska och vars bok Svensk teater fick tryckas om efter att ha sålt slut i Kurdistan 2007. Så här beskriver han själv Säkerhetsvakten:

– Jag tror att publiken kan se hela folkets lidande trots att bara en person står på scenen. Kanske tänker många människor i Sverige att konst inte kan skapas i ett land som upplever och har upplevt förtryck. Den här föreställningen bevisar motsatsen, trots att det är små och enkla medel som används. Det finns ett rikt kulturliv i mitt hemland Kurdistan. Säkerhetsvakten är ett exempel på det. Jag är dessutom stolt över att en sådan framstående skådespelare som Ahmad Salar som alla känner till kan göra resan till publiken i Sverige, säger Dana Marouf.

Efter urpremiären 2006 i Suleimania i irakiska Kurdistan turnerade Säkerhetsvakten till flera städer i regionen. År 2007 gjordes ett gästspel i Berlin. Turnén med Säkerhetsvakten blir den första som Riksteatern gör med en föreställning som spelas på kurdiska och textas till svenska.

Arrangörerna längs vägen är som oftast Riksteaterföreningar, men som under turnén kommer att samarbeta med andra föreningar, många med kurdisk koppling, för att nå målgrupper utanför den redan etablerade teaterpubliken.

Medverkande: Ahmad Salar
Manus: Dlshad Mustafa
Regi: Arsalan Darwesh

Turnéplan: Karlstad (5/2) Uppsala (6/2) Kristianstad (8/2) Lindesberg (10/2) Gävle (11/2) Västerås (12/2) Stockholm (13/2) Eskilstuna (14/2) Södertälje (15/2)

För mer information, intervjuförfrågningar och pressbilder se www.riksteatern.se/press eller kontakta:
Mimmi Fristorp, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15.

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 230 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. I genomsnitt spelar Riksteatern cirka 10 föreställningar på olika scener i Sverige varje dag under säsong. 465 personer anställs av Riksteatern per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 av Riksteaterns medarbetare på hotell. Sedan 2006 finns det fem turkiska riksteaterföreningar som arrangerar föreställningar för turkisktalande publik. Riksteatern har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med sju teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits på Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. 21 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns statliga anslag uppgår 2008 till 248 MKR. Birgitta Englin är vd för Riksteatern.

_______________________________________________
Kitêbxaneya Kurdî - Kurdiska Biblioteket - Kurdish Library
Vattugatan 16
172 73 Sundbyberg
Tel. 08-679 88 03
www.kurdlib.org