Skip Navigation Links
Svenska » Nyheter : Världens rikaste människor skänker frivilligt bort s av sina förmögenheter
 
Världens rikaste människor skänker frivilligt bort s av sina förmögenheter
2010-07-05 15:06
MediaKurd > info@mediakurd.com
Vinsten för givmilda miljardärer - ett höjt anseende.

Världens rikaste människor skänker nu frivilligt bort stora delar av sina förmögenheter

Vinsten för givmilda miljardärer - ett höjt anseende.
Plötsligt förvandlas kallhamrade affärsmän och aristokrater till ömsinta sociala kapitalister med varma hjärtan som bultar för de svaga.
Men det visar sig att de givmilda miljardärerna också är ute efter något de inte kan köpa för pengar.

Han kallas för Oraklet från Omaha och är världens tredje rikaste person med en förmögenhet på 47 miljarder dollar, motsvarande cirka 376 miljarder kronor, enligt tidningen Forbes.
Warren Buffet, 79, är den legendariske amerikanske aktiemiljardären, som startat den nya skänk-bort-din-förmögenhet-rörelsen "The Living Pledge".
Om han skänker bort 99 procent av sin förmögenhet, som han lovar, har han ändå kvar cirka 3,8 miljarder kronor att röra sig med på ålderns höst.
Hittills har han skänkt cirka 50 miljarder kronor till filantropiska ändamål, enligt tidningen Fortune.
I maj i fjol stämde Warren Buffet möte med Bill Gates, Microsofts grundare med en förmögenhet på 53 miljarder dollar och tvåa på Forbes lista över världens rikaste.
De två träffades på hamburgersyltan Hollywood Diner nära flygplatsen i Omaha. Buffet bjöd på lunch.
På mötet planerade männen hur de skulle förmå USA:s 400 rikaste personer att avstå minst hälften av sina förmögenheter till välgörenhet.
Ett första ge-bort-dina-pengar-möte hölls sedan på en middag i New York.
Då var även Bill Gates hustru Melinda initiativtagare. Värd för middagen var den gamle filantropen David Rockefeller, 95.

Paret Gates är kända för att donera en hel del till välgörenhet via Gates Foundation. Paret reser runt i världens fattiga områden och har bland annat finansierat utvecklingen av en bättre malariamedicin.
Med på middagen var en handfull aktörer på Wall Street bland annat valutaspekulanten Georg Soros. Där fanns också tv-stjärnan Oprah Winfrey, medie-mogulen Ted Turner och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg samt en rad stenrika amerikaner.
Hittills har 100 av USA:s rikaste lovat att skänka bort minst hälften av sina förmögenheter till filantropiska orsaker och välgörenhetsorganisationer under sin livstid eller efter sin död.
- Alla måste ge mer för att hjälpa världens fattiga. Bankerna borde resa till afrikanska länder med sina bonusar för att se vilka behov människorna och barnen har där, säger Bill Gates till CNN Money.
Det avgörande i projektet är själva löftet, the pledge, som i regel avges i ett brev som offentliggörs.
"Även om breven inte är rättsligt bindande, skapar de en moralisk skyldighet som förstärks genom grupptryck från andra som väljer att avge löfte om att skänka bort sina pengar. Det är lite som medlemmar i Anonyma Alkoholister som lovar att sluta dricka sprit", skriver tidningen The Economist.

För att hjälpa miljardärerna att skilja sig från sina slantar används alltså metoden med offentliga löften - precis som på AA-möten.

Men det är inte bara medkänsla med andra som får miljardärerna att ge bort sina pengar.
- De vill ha högre anseende. Det är vad som driver dem, säger Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning och professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm,
- Först får de anseende genom att ha blivit rika och skapat en förmögenhet. Men det räcker inte. Genom att ge bort en ansenlig del av sin förmögenhet skapar de även nytta för gemene man, och då får de ännu högre anseende, säger Henrekson.
Då kan den givmilde miljardären också nå det mest eftertraktade:
En plats i historieboken.
Precis som USA-kapitalismens klassiska frontfigurer Carnegie och Rockefeller.
I USA är sådan filantropi satt i system, till skillnad från Europa och Sverige där det knappt existerar.
Därför är USA världens ledande kunskaps- och forskningsnation.
- Rika privatpersoner donerar stora delar av sina förmögenheter till just detta, säger Henrekson.

Källa:expressen.se